Vilken underbar charm det finns i en gammal fatkran, oftast av mässing eller i trä bara kranen i sig själv gör att man blir lyrisk, och då har man ej hunnit svalka sig med den goda ölen. I mellaneuropa finns det en fin öltradition med långa anor, många goda ölsorter förekommer i Tyskland, Österrike, Forna Tjeckoslovakien.

Många ölbryggerier i Europa, har inte gått ifrån den traditionella bryggeritekniken till den mer moderna industriella tekniken. Ölbryggerierna anser att den moderna tillverkningsprocessen försämrar både smak och kvalité.

En av Europas största ölfest firas i Tyskland ett land med fina öltraditioner, denna fiesta firas närmare bestämt i den södra delen av landet i staden München.

I München har man sen den 12 oktober 1810,haft en årlig återkommande folkfest där ölkranarna får flöda mer eller mindre obegränsat . Denna ölfest blev till sen när kronprins Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen gick av stapeln i München.

Kärleksparet firades då i fem dagar med bl.a en stor hästkapplöpning på ett stort offentligt plats i München, idag kallas platsen för Theresienwiese (“Therese gärde”).

Fatkranarnas förlovande fest

Oktoberfesten i München är en av världens största folkfest, och där kan man gå och beundra alla dess former av ölkranar och fatkranar som det finns där . Som alla förstår så räcker inte en ölkran så långt när 6 miljoner människor från när och fjärran samlas för att gå på tivoli, äta kyckling, revbensspjäll, salta kringlor, salta gurkor och korvar i alla dess former och smak – och inte minst se till att 6,7 miljoner liter öl flyter genom kranar och tappar nerför törstiga strupar.

Man får uppföra gigantiska öltält som reses och tas ner varje år. Det största, Winzerer Fähndl, tar ca 8 000 gäster och med sina tretton mindre tält finns det plats för ca 100 000 . Sen finns det lokala värdshus som ställer upp och arrangerar uteserveringar, för att kunna servera alla tillresta människor som vill uppleva en vecka i ölets tecken.

Med orden O’zapft is! som betyder ungefär “Det är upphällt” öppnas traditionsenligt Oktoberfest av Münchens borgmästare. Men innan han får uttala detta måste han slå en fatkran in i ett ölfat, med så få slag som möjligt, det är inte så lätt som man tror. Efter han med möda och besvär har klarat av sitt hedersuppdrag, börjar festen för folket, och alla fatkranar och fatpumpar får flöda fritt.

Plastkran eller i mässing

Det finns många varianter på fatkranar en del är traditionsenligt i mässing eller trä. Den moderna plastkranen som har många goda egenskaper förekommer också, den passar både till plastdunkar och behållare i metall. Men innan dess har också tolv salutskott meddelar att utskänkningen av öl kan börja. Så det är ingen som kommer undgå denna begivenhet, det blir åtskilliga liter öl som kommer att tömmas från faten . Om detta kommer ske genom en plastkran eller fatkran av mässing har ingen större betydelse.

Beställ plastkran fraktfritt