Box in bag vin, vad skulle denna produkt vara utan sin plastkran. Genom dessa enkla plastkranar har vinboxen blivit en riktig hit, där man med en hand kan servera sig en god svalkande dryck till maten eller bara för att släcka törsten. Denna så kallade tryckkran är en genial utveckling av de gamla träkranar som våra förfäder hade till sina lite större vintunnor. Den är så enkel i sin funktion och design, men uppfyller så många tekniska och funktionella krav som är så viktiga.

  • Den är självstängande.
  • Enhandsfunktion.
  • Utestänger syret.
  • Har ett högt flöde.

Lådviner har en plastkran som gör det enkelt att hälla upp vin i glas. Förpackningen underlättar transporter genom att den väger mindre, men slipper de tunga glasflaskorna som annars har varit den vanligaste förpackningsformen för vin, sen långt tillbaka. Dagens lådviner är lätta att trava, har ofta ett bärhandtag, vilket är bra för konsumenten som på enkelt sätt kan ta med sig förpackningen.

Plastkran och hållbarhet

Vätskan finns i en tät, mjuk plastpåse i en robust låda av kartong. Eftersom plastkranen återförsluts automatiskt kan hållbarheten ofta vara längre än för en öppnad flaska. Men plasthöljet släpper tyvärr igenom syre, och därför ska man tänka på att vitt vin och rosévin då får en kortare hållbarhetstid, ca 7-10 dagar efter man har börjat använda den, för att inte förlora sin viktigaste egenskaper friskheten och smaken.

Rött vin kan där emot klara sig i öppnad förpackning upp till 14 dagar. För förvaring av de öppnade förpackningarna gäller att vitt vin och rosévin förvaras i kylskåp ca 7-8 celsiusgrader, och rött vin i svalskåp ca 14 celsiusgrader eller i källare. Det är som sagt inte plastkranen som är boven angående hållbarheten utan plasthöljet som vinet är förpackad i.

Visst är det bra med bra flöde på plastkranar eller så kallade enhandskranar som finns på Box in bag viner, men det kan bli för mycket av det goda ibland. Här kommer en liten episod från 1970-talet från Ungern, vad som kan hända om man inte ha så bra koll på flödet från kranen.

Fatkranar och vin

Min första möte med plastkranar, eller rättare sagt med fatkranar till vintunnor var nån gång på 1970-talet under en semesterresa till släkten i Ungern, som alla vet så produceras det högklassigt vin i Ungern. De är mycket kända för sina Tokajer, det berömda söta vinet som har producerats i mer än 300 år i nordostliga delarna av Ungern.

Bergskedjan Karpaterna skyddar vinodlingarna på tre sidor, sen har vi den lyckade kombination av topografi, där klimatet med fukt och floderna Tisza och Bodrog. Dessa förutsättningar har medfört att druvorna mycket lätt angrips av ädelröta (aszú), man skulle tycka att det skulle vara en katastrof att ens vinodlingar skulle angripas av röta, men det finns skillnad på vanlig röta och ädelröta.

Denna ädelröta gör att vinet får sin speciella karaktär och sötma, vilket har medför att vinet kan vara allt från torrt till sött, allt beroende på hur stora angreppen har varit på druvorna. Därför är årgången av vin en viktig sak att hålla reda på, allt är beroende på klimatet för säsongen med värme och sol och nederbörd

Jag själv föredrar vin åt det mera söta hållet, hur som helst det var det med kontakten med vintunnan och dess förrädiska kran som gjorde att jag fick i mig en del för mycket av Ungerns nationaldryck i unga år. Man kan lägga till att vinkällaren var väldigt sval och med en väldigt brant trappa.

Det blev en väldig chock för min unga kropp och hjärna när väl jag hade klarat av den branta trappan , att komma ut i ca 30 graders värme! Min mor blev en aningen arg på sin svåger för hans tilltag med denna utflykt i vinets behagliga och förrädiska berusningsförmåga.

Vintunna och plastkran

Idag några årtionden senare har jag min egen vintunna i form av en 3 liters vinbox med plastkran, och den är lika förrädisk som den i Ungern som var av trä. Det är inte kranens fel att det blir för mycket utan det användaren själv som missbedömer mängden, när flödet är så bra.

Beställ plastkran fraktfritt